Как да използвате зарядно устройство за автомобилни акумулатори

Наскоро сте си купили зарядно устройство за автомобилен акумулатор, но никога преди не сте го използвали?

Ако притежавате автомобил, има голяма вероятност да сте изпитали разочарованието от изтощения акумулатор. И въпреки че това се случва през цялата година, зимата може да бъде доста тежка за акумулаторите.

Зарядните устройства могат или да допълнят акумулатора, или да стартират автомобила при нужда, така че ако държите зарядно устройство в багажника си, можете да избегнете блокирането му.

Но знаете ли как да използвате зарядно устройство за автомобилен акумулатор?

Неправилната употреба на зарядното устройство може да доведе до леки изгаряния и други инциденти при работа с устройството. Необходимо е да се спазва правилната процедура и да се вземат мерки за безопасност при използването му.

В тази статия ще обясним какво представлява зарядното устройство и ще разгледаме инструментите, необходими за работа с него. В края на това ръководство ще знаете всички стъпки, необходими за безопасното подготвяне, използване и за окончателното изключване и съхранение на вашето зарядно устройство.

Ниво на умение: Начинаещ.

Време за изпълнение: 2-24 часа в зависимост от скоростта на зареждане.

Необходими инструменти: Преди да използвате зарядното устройство, уверете се, че разполагате с необходимите инструменти и оборудване за безопасна работа с него.

Подходящото зарядно устройство с инструкциите към него.
Комплект изолирани кабели с калъфа му за съхранение – ако те вече не са доставени със зарядното устройство.
Дебели ръкавици и предпазни очила.

Избор на подходящо зарядно устройство
Не всички зарядни устройства за акумулатори са еднакви и има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато избирате подходящото за вашия автомобил(и).

Какво представлява зарядното устройство за акумулатори?
Зарядното устройство е удобно устройство, което често е достатъчно малко, за да се побере в багажника на повечето автомобили. Универсално, то може да се използва както за увеличаване на заряда на акумулатора, така и за стартиране на автомобила.

Има много причини, поради които вашият акумулатор може да се повреди, като например студено време, старост или случайно запазване на светлините през нощта. Предварителното планиране за непредвидени обстоятелства може да ви спести много време и разочарование.

Как да разберете дали акумулаторът ви се нуждае от малко помощ? Приглушените светлини при движение или дори приглушените светлини при стартиране на автомобила са знак, че зарядът е нисък.

Хидрометърът също може да бъде полезен инструмент, за да проверите колко заряд е останал, но е малко специализиран инструмент, който не много хора притежават или дори се нуждаят от него.

Как работи зарядното устройство?
Батерията не събира и съхранява електричество. Енергията се създава чрез химични реакции, които я превръщат в електричество. Вътре в автомобилния акумулатор има оловни плочи и сярна киселина.

Химичната реакция между оловото и киселината подтиква електроните да се движат от отрицателните към положителните плочи, създавайки електрически ток. Но тази реакция е крайна и след като достатъчно електрони преминат от положителната към отрицателната плоча, се постига равновесие и повече заряд няма да потече.

И така, какво прави зарядното устройство? Просто казано, то обръща посоката на електроните. По време на зареждането те се движат от положителните към отрицателните плочи, като ефективно зареждат батерията.

Зарядното устройство е снабдено с токоизправител и трансформатор. Това позволява на устройството да променя мрежовото напрежение и променливия ток от 110 или 220 волта в постоянен ток от 12 волта, съответстващ на акумулатора на автомобила и способен да го зарежда.

Какво прави едно зарядно устройство добро?
Преди да използвате или закупите такова устройство, ето няколко неща, които си струва да вземете предвид:

Правилното зарядно устройство за правилния акумулатор
Преди да използвате зарядно устройство за първи път или да закупите ново, уверете се, че сте проверили следните две точки.

Първо, да сте прочели внимателно инструкциите.

Второ, дали зарядното устройство е подходящо за вашия автомобил.

Не всички зарядни устройства са подходящи за всеки акумулатор. Батериите се предлагат в различни типове – от оловно-киселинни с вентилно регулиране до гел и от абсорбирана стъклена матрица до литиеви батерии. Всеки от тях изисква определен вид зарядно устройство.

По-големите автомобили – като например SUV – се нуждаят от по-големи батерии. За да заредите акумулатора на SUV, може да се нуждаете от зарядно устройство, което да осигурява поне 75 ампера едновременно.

И внимателно прочетете характеристиките на продукта, тъй като не всички са снабдени с функция за стартиране на двигателя, което е нещо, което препоръчваме да търсите.

Време за зареждане
Повечето зарядни устройства трябва да позволяват зареждане между два и 10 ампера на час. Някои от тях дори осигуряват зареждане от 40 ампера на час. Освен ако не са твърде стари – в който случай няма да издържат на тока – повечето акумулатори могат да бъдат зареждани.

Често те са снабдени с превключватели, които позволяват бавно или бързо зареждане. Това може да означава, че времето за зареждане варира между 2 и 10 часа или повече. Ще се спрем на времето за зареждане по-нататък.

Колкото по-висока е мощността, толкова по-бързо ще бъде презареждането. Тези устройства обикновено се предлагат и на по-висока цена.

Преносимост
Може би трябва да помислите къде ще използвате устройството за зареждане. Ако искате да зареждате у дома, преносимостта може да не е проблем.

Ако ви е необходимо по време на почивка или на работа, ще искате да изберете такова устройство, което лесно ще се побере в колата ви. По-малките компактни устройства обикновено са по-скъпи, но пък са по-лесни за пренасяне.

Манометър или екран
Повечето устройства за зареждане са снабдени с измервателен уред. Докато зареждате, стрелката трябва да се движи от червената зона обратно към зелената зона за зареждане. Докато зареждате, тази функция е удобна, за да следите нивото на зареждане.

Други устройства за зареждане разполагат с екран, показващ процента на оставащия заряд. Най-добрите от тях дори ще ви информират дали проблемът идва от самото устройство.

Ръчно срещу автоматично
Когато избирате ръчно зарядно устройство, ще трябва да следите индикатора или дисплея на екрана, за да разберете кога да го изключите.

Някои модели са снабдени със система за автоматично изключване, която изключва устройството, когато зареждането приключи. Други преминават в режим на бавно зареждане, когато устройството е напълно заредено.

Въпреки че са на по-висока цена, тези допълнителни функции са не само удобни, но и по-безопасни за батерията и трябва да удължат нейния живот.

Лесно използване
Ако сте начинаещ в света на автомобилите, изборът на зарядно устройство с ясни инструкции трябва да улесни работата ви. Потърсете също така предупреждения и съвети за безопасност.

За предпочитане е да изберете такова с адаптирани инструменти, като например изолирани кабели и скоби. Не забравяйте да вземете предвид и дължината на кабелите. Достатъчно дълги ли са те? Можете ли да ги съхранявате безопасно в чанта за съхранение?

Моля, разгледайте статията ни за най-добрите зарядни устройства за автомобилни акумулатори за повече информация, ако все още искате да купите и имате нужда от съвет.

Как да използвате зарядно устройство за автомобилни акумулатори
Добре, стига толкова общи приказки, нека преминем към това как да използваме зарядното устройство.

Следва ръководство стъпка по стъпка, което би трябвало да работи с почти всички зарядни устройства, тъй като инструкциите за използването им са почти винаги едни и същи.

Подготвяне на акумулатора
В зависимост от модела на вашия автомобил, акумулаторите могат да се намират на различни места в двигателя.

Почти винаги ще ги намерите под капака, но в редки случаи те могат да се намират и под страничната част на автомобила или дори под задната седалка. Въпреки това те са много лесни за откриване и намиране.

Изваждане на акумулатора
Автомобилните акумулатори могат да дадат животозастрашаващи токови удари, когато не се борави с тях с нужното внимание.

Ако трябва да извадите акумулатора, за да го заредите – ако не можете да го заредите на място – моля, спазвайте следните стъпки:

Не забравяйте да използвате подходящи изолирани работни ръкавици и очила.
Уверете се, че двигателят е изключен.
Отстранете първо заземения/отрицателния полюс на акумулатора/черната скоба.
След това продължете с положителния кабел.
И когато го поставяте обратно след зареждане, положителната червена скоба трябва да се свърже първа, а заземяващата скоба трябва да е връзката, направена последна.
Познайте спецификациите на акумулатора си
Ръководството на собственика трябва да ви предостави информация за напрежението на акумулатора. В повечето случаи то дори е показано на самото устройство. Повечето батерии са с напрежение 12 V, но е добре да проверите, тъй като някои могат да бъдат с напрежение 6 V или дори по-високо от 12 V.

Ако имате устройство от запечатан тип, следвайте стриктно спецификациите на производителя. Обърнете специално внимание на всички инструкции за предупреждения.

Осигурете добра вентилация
Въпреки че някои батерии не могат да бъдат преместени, най-добре е да ги извадите от автомобила и да изберете безопасно място за процеса на зареждане. Някои клетки могат да отделят вреден газ по време на зареждане и особено ако нещо се обърка. Някои акумулатори могат дори да генерират водороден газ по време на зареждане. Липсата на вентилация може да доведе до експлозия.

Затова, моля, осигурете добра вентилация около устройството по време на зареждане. Широко отворено пространство с течение би било идеално.

Запалими вещества – като запалки или бензин – трябва да се държат настрана. Една обикновена искра от статично електричество може да има катастрофални последици.

Почистване на клемите
Преди да започнете зареждането, проверете клемите и се уверете, че са чисти. Ако забележите бяло прахообразно вещество върху клемите, те трябва да се почистят.

В този момент трябва да носите ръкавици. Сярната киселина може да причини изгаряния при работа с голи ръце.

Вземете драскалка или шкурка, за да почистите клемите на акумулатора, последвани от мокра кърпа със сода за хляб. Уверете се, че течността не е попаднала нито върху кожата, нито върху дрехите ви, тъй като ще причини увреждания.

Сваляне на капачките на клетките
Някои батерии са снабдени с капачки на клетките. Когато не са отстранени, капачките предотвратяват изтичането на газове, затова трябва да бъдат отстранени преди стартиране.

Капачките често се намират под подвижна жълта лента в горната част на устройството.

Зареждане с вода
Батерия без вода може да не е в състояние да задържи заряда, а тези, които са претърпели продължителен период без достатъчно вода, може да са претърпели трайни увреждания.

Батериите обаче могат да се пълнят отново с дестилирана вода и да се върнат към живот със заряд. Това не винаги се получава. Успехът на процедурата ще варира в зависимост от това колко дълго е била суха и от качеството на батерията. Колко старо е устройството също ще играе роля.

За съжаление, ще разберете това едва след като започнете да го зареждате.

Закачане на зарядното устройство за батерии
Сега, след като сме подготвили и батерията, и зарядното устройство, нека ги свържем.

Изключете цялото захранване
Изключете двигателя, както и всяко устройство, което може да изразходва енергия. Такива са фаровете, вътрешните светлини или стереосистемите.

Изключете зарядното устройство
Уверете се, че бутонът за захранване на зарядното устройство е изключен. То също така не трябва да е включено в контакт.

Отстранете кабелите от клемите на акумулатора
И двата кабела трябва да бъдат отстранени от акумулатора, като напълно го изключат от автомобила.

Започнете с черния кабел – отрицателен заряд – преди да свалите червения кабел – положителен заряд.

Свържете кабелите на зарядното устройство
Зарядните устройства се доставят с два кабела, по един за свързване към всеки от клемите на акумулатора.

Червеният проводник трябва да се свърже към червената клема на акумулатора – често обозначена като POS или A+. След това свържете черния проводник към другата клема, черната, обозначена като NEG.

Уверете се, че двата проводника никога не влизат в контакт. Това може да доведе до сериозни изгаряния и дори до потенциална експлозия и е причината да изключваме зарядното устройство от електрическата мрежа, преди да го свържем, за да не се случи това!

Настройване на скоростта на зареждане
Задайте напрежението и силата на тока, необходими за зареждането. Имате на разположение основно две опции.

Бавна скорост на зареждане
Ако времето позволява, бавното зареждане е за предпочитане. Той се нарича още метод на зареждане на струйка. Той е по-безопасен за акумулатора и за вас.

Зареждането ще бъде и по-ефективно, тъй като задържа тока за по-продължителен период от време.

 

Скорост на бързо зареждане
Ако бързате, изберете по-висок ток. По-бързото зареждане може да отнеме само два часа, но представлява по-голяма опасност за батерията и може да съкрати нейния живот.

Включете зарядното устройство
Готови сте. Включете и включете зарядното устройство. Не забравяйте да настроите и таймера.

Индикаторът трябва да показва, че устройството се зарежда, и стрелката трябва бавно да се връща към зелената зона. Не докосвайте и не премествайте кабелите по време на процеса.

Ако зарядът е бил много нисък и използвате бавна скорост на зареждане, това ще отнеме много часове. Не очаквайте да видите незабавни резултати, отразени в измервателния уред на заряда, върнете се и проверете след известно време.

Колко време трябва да зареждате автомобилен акумулатор?
Автомобилните акумулатори често поддържат 48 амперчаса заряд. Всеки час може да зареди около един ампер.

Зареждането на батерията до разумно ниво може да отнеме 24 часа. Това може да отнеме част от времето ви, но е за предпочитане, ако искате да поддържате устройството в добра форма.

Зарядните устройства с мощност 40 ампера са ефективни и ще позволят по-бързо зареждане. Тази бърза скорост на зареждане не трябва да се използва често, тъй като може да повреди плочата на батерията.

Някои зарядни устройства ще изискват ръчно да следите заряда, докато други ще се изключват автоматично, когато са напълно заредени.

Не си мислете, че презареждането е по-безопасно от недостатъчното зареждане. То е точно обратното и презареждането ще повреди батерията ви с течение на времето.

След като се зареди напълно, безопасно изключете
След като зарядното устройство покаже, че батерията е напълно заредена, изключете всичко.

Ако го направите с правилната процедура, ще избегнете искри, изгаряния и други неразположения. Ето някои насоки.

Изключете устройството за зареждане.
Изключете зарядното устройство от електрическия контакт.
Първо извадете черния отрицателен кабел за зареждане.
След това продължете с червения положителен кабел за зареждане.
Поставете заредената батерия обратно в автомобила.

Съвети за безопасност
Освен носенето на ръкавици и очила, има няколко неща, които трябва да имате предвид, за да осигурите безопасността си.

Избягвайте искри
Няколко полезни съвета могат да помогнат за избягване на искри и на още потенциални вредни последици.

По всяко време избягвайте докосването на проводници или щипки една до друга.
Използвайте само изолирани проводници.
Зарядното устройство трябва да е изключено от електрическата мрежа по всяко време, освен ако не е напълно свързано с батерията и не се използва.
Избягвайте по всяко време да докосвате която и да е част от двигателя на автомобила с каквито и да е скоби или връзки.
Справяне със замръзнал акумулатор
Замръзналият акумулатор може да представлява опасност за безопасността. Той не позволява на газа да излезе по време на зареждане и ако се опитате да заредите, докато е замръзнал, газът може да се разшири, докато експлодира, разнасяйки със себе си акумулаторната киселина навсякъде.

Това е по-вероятно да се случи с AGM акумулаторите, тъй като те имат по-ниско ниво на pH и достигат точката на замръзване по-бързо.

Повечето батерии трябва да издържат на ниски температури до 50 градуса по Фаренхайт. Когато дестилираната вода и сярната киселина не се смесят правилно, водата може да замръзне вътре в устройството.

Избягвайте да стартирате акумулатора, ако той е замръзнал. Ако по него се появят пукнатини, най-добре е да го смените. Ако не забележите пукнатини, загрейте го преди зареждане. В този случай трябва да се използва максимално зареждане от 10 ампера.

Кога да потърсите професионална консултация
Към края на зареждането клетките се надуват и могат да отделят газ. Те могат също така да издават силен шум. В този случай цялото устройство може да се окаже неизправно и трябва да го проверите от професионалист.

Обобщение
Зареждането на батерията може да изглежда плашещо, когато предприемате проекта за първи път. И все пак това не е сложен процес. Дори и най-неопитните собственици на автомобили би трябвало да успеят да го направят.

Следването на горните стъпки ще направи процеса по-бърз, а също така би трябвало да го направи и по-безопасен. За вас и за вашия акумулатор.

проверка на винетка

винетки

винетки цени

Call Now Button