Как се управлява автомобил с ръчно управление: ръководство за начинаещи

В днешно време на пътя преобладават автомобилите с автоматична скоростна кутия, но някога шофирането със скоростна кутия е било норма и все още може да бъде полезно. Ако искате да добавите към уменията си и шофиране с ръчна скоростна кутия, имаме ръководство за вас!

 

Защо да учите ръчно управление?
Макар че автоматичните превозни средства са удобни, умението да управлявате автомобил с ръчна скоростна кутия може да ви бъде от полза.

Автомобилите с ръчно управление:

могат да бъдат по-евтини за поддръжка и ремонт, тъй като автоматичните автомобилни трансмисии са по-сложни и имат повече части и функции, които могат да се повредят
са по-икономични, като обикновено увеличават пробега с 2 до 5 mpg, и
са по-разпространени в някои части на света (така че умението да се шофират такива автомобили може да бъде полезно за запалените пътешественици).
Знанието за управление на автомобил с ръчна скоростна кутия може да се окаже полезно и при спешни случаи. Независимо дали се налага да се качите на ръчния автомобил на приятел или да вземете назаем автомобила на роднина в спешен порядък, ще знаете как да се справите.

 

Уверете се, че шофирате по правилата
Преди да се качите в автомобил с ръчна скоростна кутия, проверете два пъти дали има някакви ограничения за вашата шофьорска книжка. Те могат да варират в зависимост от държавата.

В Нов Южен Уелс
Ако сте придобили свидетелство за управление на автомобил с автоматична скорост P1, можете да шофирате само с автоматична скорост, докато не получите свидетелство за управление на автомобил P2.

В щата Виктория
Шофьори, които са получили временно свидетелство за управление на автомобил с автоматична скорост, трябва да изчакат да получат неограничено свидетелство за управление на автомобил с ръчна скорост.

В Западна Австралия и Куинсланд
Водачите на автомобили с автоматична скорост трябва да положат практически изпит, за да премахнат ограничението за ръчно управление в свидетелството си. Освен това водачите трябва да получат разрешително за обучение и да бъдат под надзора на лице, което притежава неограничено свидетелство за управление.

В Тасмания
Шофьорите, които за първи път са се научили да управляват автомобил с автоматична скорост, са ограничени да управляват автомобил с автоматична скорост за неопределено време, но могат да поискат това ограничение да бъде премахнато след три години.

В Южна Австралия
Водачите могат да ползват неограничено управление на автомобили с автоматична и ръчна скорост, независимо от това с какъв тип автомобил са изкарали изпита си.

Независимо от ограниченията или изискванията във вашия щат, винаги е добре да усъвършенствате уменията си за шофиране.

Как да шофирате ръчно, стъпка по стъпка
Първо сложете предпазния си колан.
Включете двигателя.
Натиснете педала на съединителя (педалът вляво) надолу.
Преместете скоростния лост на първа предавка.
С десния си крак натиснете леко педала на газта, като леко увеличите оборотите на двигателя.
Използвайте левия си крак, за да повдигнете бавно педала на съединителя, докато той започне да вибрира (това понякога се нарича „точка на захапване“).
Свалете ръчната спирачка, като оставите автомобила да се движи бавно.
Увеличете оборотите, като същевременно сваляте крака си от съединителя, използвайки само педала на газта за движение.
Разбира се, горепосочените стъпки са само груб ориентир. Най-добрият начин да усъвършенствате уменията си за шофиране с ръчно управление на автомобила е да вземете уроци от професионалист. Обърнете се към инструктор по кормуване във вашия район, за да определите дали отговаряте на условията за провеждане на уроци по ръчно шофиране.

винетка проверка

винетка

винетка цена

Call Now Button