Архитектурният чертеж, независимо дали е начертан на ръка или произведен

Архитектурният чертеж, независимо дали е начертан на ръка или произведен цифрово, е технически чертеж, който визуално съобщава дизайна на сграда. Архитектите и дизайнерите генерират тези архитектурни чертежи, докато разработват архитектурно предложение.

Всяка страхотна рисунка разказва история. Той приканва потребителя да постави под въпрос дизайна на изграденото пространство и ги насърчава да си представят между редовете. Такива рисунки са архитектура сами по себе си. Създаването на перфектни архитектурни чертежи, план, перспектива или скица не е лесна задача. Има поредица от движения, които трябва да имате предвид, за да илюстрирате историята си с прецизност и съблазън. Важно е да се обмисли как различни елементи като цветове, текстура и мащаби помагат за оформянето на начина, по който се възприема една архитектурна рисунка.

Много от вас, независимо дали са студенти или професионалисти, от време на време се изправят пред дилемата как да създадат перфектната рисунка. Следователно, тук е ръководство за самопомощ, което да ви помогне да създадете мощен и завладяващ архитектурен чертеж.Sveti Nikola Kavatsite

 

  1. Използвайте различни стилове на линии и дебелина на линиите | Архитектурни чертежи

Линиите са най-изразителният аспект на архитектурния чертеж. Те се използват за определяне, очертаване, описание и привличане на вниманието. Но ако всяка линия изглежда еднаква, четливостта и възприемането на чертежа ще бъдат компрометирани. За да се справите с това затруднение, използвайте различно разнообразие от стилове на линии и тежести на линиите, за да разграничите дълбочината и да подчертаете критичните части на чертежа.

 

Например дебелите удебелени линии могат да помогнат за идентифициране на секционните стени в чертеж, докато по-тънките линии могат да представляват остъкляване на прозорци. Освен това пунктираните линии могат да се използват за изобразяване на скрити или невидими компоненти като греди. Техниките за подобряване на разбираемостта на чертежа с помощта на различни тежести на линии, стил, движения на ръцете и начина, по който линията е програмирана, са безкрайни.

 

  1. Приложете подходящи текстури, щриховки и цветове

Текстурата е същността на един архитектурен чертеж. Придава дълбочина на всеки обект и дава живот на рисунката. Обикновено използвани за представяне на качеството на даден материал, текстурите могат да се добавят към всяка повърхност, което им позволява да изглеждат меки или твърди, близки или далечни.

 

Важно е да използвате правилната текстура, щриховка или плътен цвят с подходяща непрозрачност, за да предадете движението или модела в чертежа. Например, една стена може да бъде дефинирана от различна текстура от подовата настилка, а контрастът помага всеки елемент да бъде дешифриран. Когато се използват иновативно, текстурите могат да бъдат основният източник за разказване на история в чертежа.

 

  1. Определете мащаба на чертежа

Едно от най-важните съображения при проектирането на сграда е как тя ще се преведе в реалния свят. Това е мястото, където се определя правилният мащаб на факторите на чертежа. Мащабираният чертеж присвоява на всеки обект еднакъв мащаб в съответствие с реалността, като помага да се разбере как би изглеждал всеки елемент.

5 основни компонента на архитектурните чертежи и как да ги управлявате – Sheet4

Мащаби и пропорции на рисунката ©David Neat

5 основни компонента на архитектурните чертежи и как да ги управлявате – Sheet5

Игра с множество мащаби в чертеж ©Timberworks Architecture

Главни изпълнители, електротехници, водопроводчици, строителни инспектори, всички използват архитектурни чертежи като инструкции и визуално ръководство. Следователно е важно да се гарантира, че чертежите отговарят на конвенционалните чертожни мащаби. Освен това мащабът трябва да бъде упоменат на чертежа и трябва да бъде избран така, че чертежът да пасва добре на листа.

 

  1. Погрижете се за детайлите | Архитектурен чертеж

„Бог е в детайлите.“ – Лудвиг Мис Ван Дер Рое

 

Детайлите обикновено са най-важният аспект при обяснението на текстурите, светлината и мащаба на рисунката. Те могат да представляват аксесоарите на чертеж като ясни размери, правилен размер на текста и шрифт, анотации, декоративни елементи като мебели, пейзаж и т.н. Те могат също да означават буквалните детайли на сграда или начина, по който чертежът е изпълнен на няколко везни. Представянето в по-голям мащаб на някои части от чертежите, известно като подробни чертежи, дава възможност за ясно разбиране на сложна конструкция или дизайн.

 

Деликатният детайл е крайъгълният камък на всеки архитектурен чертеж и може да помогне да се привлече вниманието към различни критични характеристики на дизайна. Помага на хората да възприемат триизмерни идеи чрез двуизмерни представяния с абсолютна простота и разбиране.

 

5 основни компонента на архитектурните чертежи и как да ги управлявате – Sheet6

Подробностите помагат да се обясни рисунката ©Art Station

  1. Създайте оформление на лист

Често чертежите са начертани с голяма четливост и подходяща точност, но крайният продукт не е на ниво. Композицията на многобройните елементи на чертежа в крайния лист е също толкова важна, колкото и самите отделни рисунки. Това е мястото, където оформлението на листа е полезно.

 

Успехът на оформлението зависи от подреждането на различните компоненти във визуална йерархия, подобрявайки външния вид на конкретния обект и обектите като цялостен дизайн. Оформлението е изключително необходимо, за да направи чертежа функционален и да изглежда привлекателен за потребителя. Правилното използване на баланс, пропорция, последователност, акцент и единство на всички свързани елементи е от съществено значение за правилното оформление.

 

Call Now Button