A4 Ръководство: Как да изберем архитект

В предишни блогове Archi-TEXT разгледа въпросите дали имате нужда от архитект и каква стойност един архитект може да донесе на вашия проект. Тази статия ще разгледа как да оцените и изберете архитект.

Има много неща, които може да искате да намерите в един архитект. След като съм работил със стотици клиенти по много стотици проекти за период от тридесет години, ще се опитам да споделя мислите си за това кои качества в крайна сметка са били най-полезни за клиентите по техните проекти.


Може би най-важната и най-изненадваща характеристика, която трябва да търсите във вашия архитект, е привлекателността. Проектите са партньорства и вие ще бъдете ангажирани с вашия архитект за дълго време. Уверете се, че вашият архитект и вие ще се наслаждавате на компанията си от началото до края на проекта. Ще споделите мечтите си, финансовите си проблеми и личните си естетически предпочитания. Трябва да уважавате вашия архитект достатъчно, за да му се доверите с личните си стремежи за вашия проект и да го харесвате достатъчно, за да приемете съвета му.Sveti Nikola Kavatsite

Вторият аспект, който ще искате да търсите във вашия бъдещ архитект, е някой, който е добър слушател. Вие ще предадете много важна информация на вашия архитект и ще бъде важно те да съберат тази информация за използване във вашия проект. Изключително важно е вашият архитект да се интересува много от това, което мислите и имате да кажете, за да получите проекта, който искате.

Третата характеристика, която трябва да търсите, е надеждността. Тъй като архитектът трябва да работи от ваше име, трябва да разчитате на него да ви даде честен съвет. Въпреки че може да е трудно да се определи при първа среща дали един архитект ще бъде открит, честен и справедлив, трябва поне да се опитате да оцените тази важна характеристика. Членовете на Американския институт на архитектите, най-голямата асоциация на архитектите в Съединените щати, изисква членовете му да следват етичен кодекс, така че членството в тази организация е добър знак, че един архитект ще бъде надежден и верен съветник.

Намирането на архитект със сериозни научни и технически познания ще им помогне да проектират сграда, която е структурно здрава и която се представя добре. Сградите са сред най-големите потребители на енергия. В битката за изграждане на структура, която се представя добре, с познания за науката зад изолацията, предаването на звука, огнеупорната конструкция и безброй други физични, химични и термодинамични проблеми.

С повишаването на осведомеността за опасностите от глобалното затопляне и изменението на климата, много архитектурни клиенти правят знанията за устойчиви архитектурни практики част от своя процес на подбор. Сградите са сред основните потребители на енергия, вода и естествени материали и добрият дизайн може да помогне за по-разумното използване на тези ресурси и собствениците ще се възползват от финансовите ползи от добрия дизайн, като изразходват по-малко енергия и вода през целия живот на една добре проектирана конструкция. Въпреки че сега има много сертификати за познания за устойчив дизайн, един от най-ранните беше Лидерството в енергийния и екологичен дизайн (LEED). Ако вашият бъдещ архитект е „LEED акредитиран професионалист“, това е отличен знак, че той ще може да ви помогне да проектирате здравословна и енергийно ефективна сграда.
Сред нещата, за които повечето клиенти обръщат твърде малко внимание, са технологиите, които архитектът ще използва, за да проектира своя проект. Те винаги ще питат колко таксува архитектът на час, но без да разбират колко бързо и ефективно ще работи архитектът. Това е все едно да попитате двама копачи на фундаменти каква е цената им на час, без да знаете дали ще копаят с мистрия или с механизирана багерна лопата. Разбирането каква е общата сума за завършване на проекта е по-добър начин за измерване на разходите. Да знаете каква стойност придава архитектът на проекта и спестяванията, които архитектът носи на вашия проект, е най-добрата мярка за инвестицията във вашия дизайн и архитектът ще плати на проекта в дългосрочен план.

В продължение на стотици години архитектите са вършили по-голямата част от работата си чрез ръчно начертани планове, разрези и фасади. За да продължа аналогията с копача, това е като ръчна лопата – прецизна и премерена, но не мощна. През 90-те години процесът на рисуване се премести от ръчни рисунки към компютъризирани представяния на същите тези рисунки. Този компютърно подпомаган дизайн (CAD) позволи по-прецизно, мощно и бързо документиране на сградите. Координацията между множество аспекти на дизайна стана по-лесна. Това е еквивалентът на „bobcat“. През 2010 г. силата на CAD започна да се превежда в три измерения с изобретяването на информационното моделиране на сградите (BIM). Това позволи 3D визия и усъвършенствана координация. Това е еквивалентът на гигантска багерна лопата, способна да прави неща, които лопатите и лопатите не могат да постигнат.

Call Now Button