6 Забележителности край Созопол

6 Забележителности край Созопол

Ако се чудите как да възнаградите пътешественическия си дух, ето и няколко популярни забележителности край Созопол. Курортът е сред предпочитаните места за релакс на плажа по Черноморието, но освен това не пропускайте многото забележителности край Созопол. „Всичко красиво и магическо се случва между месеците юни и август.“  е казала Джени Хан и е права. Наистина лятната почивка край морето ни обещава магични моменти.

Нека си признаем обаче, че не винаги имаме желание да се излежаваме под плажния чадър. А понякога и самото време е против нас. В тези случаи е добра идея да опознаем мястото, където сме и така да го обикнем дори повече. В тази статия ще ви представим някои от най-интересните и задължителни за посещение места за културен туризъм в района на Созопол.

Старинен Созопол

Много от българските градове са разделени на стара и нова част, но знаехте ли, че Созопол е най-старият град по нашата черноморска ивица? Първото селище е образувано още в края на VI хилядолетие пр.н.е. От тогава досега народите, които са населявали района, само са обогатявали неговата история.

Древните гърци дали различни имена на града. Първо като Антеа, градът после е известен като Аполония Понтийска, а през късната Античност и като Созополис. От 1965 година старата част на Созопол е архитектурен и исторически резерват.

Ето защо от забележителностите край Созопол, със сигурност не искате да пропуснете разходката в самия град. На място можете да видите запазени над 80 възрожденски къщи и църкви от периода XVIII-XIX век. Минавайки по лъкатушещите улички, ви очакват безброй магазинчета със сувенири и творби от местни творци. Разходете се покрай пристанището по залез и ще останете още по-очаровани.

Ето къде ви препоръчваме да отидете в самия Созопол:

Археологичекси музей – един от „100-те национални туристически обекта на България”. Представя културно наследство от периодите праистория, Античност и Средновековие. Музеят се намира на ул. „Хан Крум“ №3, гр. Созопол и работи без почивен ден през летния сезон.

Църквата „Света Богородица” – сред малкото християнски храмове, датирани от началото на турското робство. Определени са три строителни периода в архитектурния план, като първият е от края на XV век. Най-голяма възхита предизвиква богато украсения иконостас на църквата.

Фестивал „Аполония” – ако сте истински ценители на изкуствата, елате в града именно по време на ежегодния фестивал. Аполония 2023 ще се проведе от 28 август до 5 септември.

забележителности край Созопол

Съвет: Разходката в града може да ви донесе страхотни изживявания, но блъсканицата с още куп туристи по време на почивката може да има обратен ефект. Ето защо ние ви препоръчваме да отседнете на по-спокойно място в района и веднага даваме предложение! Семеен хотел „Свети Никола” в Каваците е идеалната локация за приятна ваканция, достатъчно близо до всички светски благини.

Град Черноморец

Днешен Черноморец е познат в миналото като село Свети Никола. Причината името да бъде сменено е свързана с комунистическите възгледи относно религията. За богатата история на местността свидетелстват ранновизантийската крепост Акра и тази при полуостров Хрисосотира.

В района са локализирани също така 3 могили. В града можете да посетите музей „Свети Никола”, който разполага с етнографска и археологическа експозиция с включени предмети още от праисторията. През лятото музеят работи от 10 до 12 ч и от 14 до 18 ч с почивен ден понеделник.

забележителности край Созопол

Ако си търсите забавно място за снимки, препоръчваме ви да отидете в Обърната къща – интересен атракцион, в който всичко е …обърнато с главата надолу. Освен за атрактивния вид на къщата, организаторите са се погрижили и за забавлението на всички семейства с деца, с различни развлекателни дейности и кътове на двора.

Ето защо мястото заслужава да бъде отбелязано като една от забележителностите край Созопол. Обърнатата къща работи ежедневно от 9 до 20 ч, но ние ви препоръчваме да отидете в часовете между 10 и 18, тъй като тогава работят също кафенето и 3D стената.

Замък “Влюбен във вятъра” в село Равадиново

 Замъкът е частна собственост и приказна атракция за семеен отдих. Намира се в прекрасен парк с няколко хиляди екзотични дървета, растения и цветя. На място ще видите и няколко дълбоководни езера със сладководни риби и водоплаващи птици – бели и черни лебеди, пеликани и патици.

Помислено е за забавлението на цялото семейство като в цената на основния билет е включено посещението на винарна, параклис, детски кът, лятно кино, парк с езеро, зоо кът, фонтан на желанията, бронзови и мраморни скулптури, паркинг.

Това, което със сигурност би впечатлило децата и тийнейджърите, които обичат такива неща, е допълнителното посещение на терариума, в който могат да се видят някои от най-отровните змии в света. Замъкът се намира на 3 км. от Созопол и работи без почивен ден от 8 до 17 ч.

Съвет: Влезте в официалния сайт на замъка и предплатете билет със специалния промо код, за да се възползвате от отстъпка -10%. Още по-добре ще направите, ако съчетаете с посещение в аквапарк „Нептун” в 3-дневен срок, където има 20% отстъпка от цената на целодневните билети на аквапарка. Да се възползвате от намалението си заслужава, предвид стойността на билетите.

Забележителности край Созопол – Бегликташ

За да се докоснете до светите места на праисторическите цивилизации, ще трябва да отидете малко по-далеч – на около 30 км. от Созопол. Бегликташ е едно от най-големите мегалитни тракийски светилища у нас, а културният туризъм, свързан с него, се развива едва през последните 20 години. Смята се, че светилището е било активно ползвано поне от XV в.пр.н.е.

Скалните образувания са естествено оформени и частично обработени от човека, за да послужат за почитането на  Бога-Слънце и Великата Богиня-майка. Всяка група долмени има своята предполагаема функция. Интересен пример е скалата Апостол таша – утробата, под която се провира лъчът при изгрева на Слънцето по време на лятното слънцестоене. Този лъч символизира оплождането на Богинята-майка от Бога-Слънце.

забележителности край Созопол

Друга интересна скална група е астрономическият часовник, оформен от 16 каменни питки. Те символизират 16-те месеца от тракийския календар и вероятно са били в оригиналното си вертикално разположение допреди век или два. Интересен е и произходът на името, което е останало от турско робство. На скалите турските власти са събирали “беглик” (“данък в натура за бея” от турски) от околните села.

За да стигнете до Бегликташ, ще трябва да минете първо през Приморско, където можете да посетите и Историческия музей. В него са изложени керамичните съдове, намерени при разкопките край светилището.

Забележителности край Созопол – Природен резерват „Ропотамо”

Сред забележителностите край Созопол попада и природен резерват „Ропотамо” – дом на над 200 вида птици, както и на много други животински видове. Паркът е на разстояние от 17 км. от Созопол, което можете да вземете за около 15 минути с кола и да съчетаете с ходенето до Бегликташ. През летния сезон на място се предлагат разходки с лодка, които вече не стигат до устието на реката поради защитения статут на зоната.

Ако имате късмет, ще видите много диви видове животни, които нямате възможност да видите никъде другаде. Разнообразните местообитания – блато „Аркутино”, пясъчните дюни, скалистите брегове, лонгозните гори са предпоставка за наличното многообразие. Само тук расте странджанската зеленика, която се е запазила тук и в Кавказ на европейския континент.

На територията на „Ропотамо” е и едно от най-големите находища на морски пелин у нас – растение, използвано в билколечението. Мястото е не само природна забележителност, но и изпълнено с древни светилища и крепости, които ни нашепват за отминалите времена.

Едно място, води до друго, затова ако сте решили да се отдадете на пешеходен туризъм, от Бегликташ и „Ропотамо” можете да се отправите по няколко еко-пътеки на разходка, например до Маслен нос или прочутата Лъвска глава.

Забележителности край Созопол – Странджа планина

Намираща се на изток от Созопол, Странджа планина е природен парк с уникална флора и фауна. Тук можете да се насладите на панорамни гледки, да правите пеши преходи и да откриете множество диви животни.

Странджа е планина с богато разнообразие на природни екосистеми и изключително важен биологичен резерват. Тя предлага гъсто покрити с гори планински склонове, широки долини, реки, водопади и язовири. Известна е със своята уникална флора и фауна, която включва множество рядки и защитени видове растения и животни. В планината се намират около 50% от българските редки и застрашени видове птици и около 70% от растителните видове в страната.

Странджа планина е дом на много интересни и приказни места. Тук ще откриете дълбоки и мистериозни гори, където се плъзгат кристално чисти реки и се възпеват песни на птици. Можете да се насладите на шума на водопадите, да се запознаете с традициите и обичаите на местните жители и да откриете забележителности като Змийска пещера, Кайракушка фортреса и много други.

Странджа е известна също така със своите традиционни селища и етнографско богатство. Местните села съхраняват духа на старите времена и предлагат възможност за запознаване с местната култура и традиции. Местните хора се гордеят със своите народни носии, песни и танци, които могат да бъдат видени и изживяни по време на традиционни празници и фолклорни събития.

За тези, които обичат активния отдих, Странджа предлага изобилие от възможности. Можете да се разходите по добре обозначени планински пътеки и да се насладите на красивите гледки, които се откриват от върховете на планината. За по-авантюристичните, има възможност за планинско колоездене, планински туризъм, катерене и каньонинг.

Странджа планина е място, където природата и културата се преплитат, където може да се открие спокойствие и вълнение едновременно. Това е райски кът за обичателите на природата, историята и автентичните преживявания. Посещението в Странджа планина ще ви предложи незабравими впечатления и ще ви остави със завладяващо чувство за красотата на българската природа.

Надяваме се, че с този списък от забележителности край Созопол сме ви дали добра отправна точка, с която да продължите да изследвате красотите по Българското Черноморие. Приятна почивка!

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Enter Captcha Here : *

Reload Image

Call Now Button